Kod | LNBZ-ZBiJZ-01 |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Studiów Społecznych w Poznaniu |
Kierunek studiów | Bezpieczeństwo zdrowotne (Poznań) |
Forma studiów | Niestacjonarne |
Poziom kształcenia | Pierwszego stopnia |
Profil studiów | praktyczny |
Języki wykładowe | polski |
Czas trwania | 6 semestrów (3 lata) |
Adres komisji rekrutacyjnej | rekrutacja@wsb.net.pl |
Adres WWW | https://www.wsb.net.pl/ |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
Opis i perspektywy zawodowe
Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności to nowoczesna specjalność studiów która umożliwia zdobycie profesjonalnej wiedzy na temat najnowszych osiągnięć z zakresu bezpieczeństwa żywności i umiejętności dotyczących technologii żywności. Studiując na tej specjalności poznasz przepisy prawa żywnościowego Polski i Unii Europejskiej oraz zasady racjonalnego żywienia, które możesz wykorzystać w pracy dietetyka. Studia wyposażą Cię również w wiedzę z zakresu norm żywieniowych w zakładach żywienia zbiorowego oraz technologii produkcji i przetwarzania żywności. W przyszłości będziesz mógł zarządzać systemami bezpieczeństwa żywności zgodnie z wymogami GHP/GMP i HACCP. Nauczysz się również jak bezpiecznie modyfikować skład żywności i wzbogacać go o dodatkowe substancje funkcjonalne. Jeśli tematyka bezpieczeństwa żywności jest Ci bliska, a w przyszłości chciałbyś zajmować się tworzeniem strategii bezpiecznego zarządzania żywnością oraz kontrolowaniem i edukowaniem innych w tym zakresie – to ta specjalność jest właśnie dla Ciebie!
Absolwent studiów Bezpieczeństwo zdrowotne na specjalności Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności jest przygotowany do pracy:
- w Stacjach Sanitarno – Epidemiologicznych,
- w placówkach, których działalność obejmuje bezpieczeństwo żywności i żywienia w charakterze specjalisty ds. przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli bezpieczeństwa żywienia i żywności,
- w organach kontrolnych przemysłu spożywczego,
- w placówkach ochrony zdrowia oraz zakładach opieki zdrowotnej,
- w poradniach dietetycznych,
- w szkołach zawodowych zajmujących się kształceniem kadry odpowiedzialnej za zabezpieczenie systemów jakości żywności.
*Uruchomienie danej specjalności jest uzależnione od wymaganej liczebności osób nią zainteresowanych
Sposób płatności |
Wysokość czesnego w zł w roku akademickim 2024/2025 |
|
Studia stacjonarne |
Studia niestacjonarne |
|
Jednorazowo |
6 270 |
5 830 |
W dwóch ratach |
3 190 |
2 970 |
W dwunastu ratach |
550 |
520 |
Zasady kwalifikacji
Kandydat/ka na studia I stopnia posiadać musi świadectwo maturalne, świadectwo dojrzałości lub maturę europejską/ międzynarodową. W postępowaniu rekrutacyjnym uwzględnia się wyniki z części pisemnej matur z dwóch przedmiotów obowiązkowych (język polski, język obcy) oraz z dwóch przedmiotów dodatkowych (wiedza o społeczeństwie, biologia, matematyka, chemia, fizyka, geografia, historia). Podstwą przyjęcia na studia będzie złożony komplet dokumentów.